De Conservatieve Jezus en de privatisering van de hemel

Nadhim Zahawi, de Conservatieve minister voor Vaccinatiebeleid, plaatste een afbeelding op Twitter afgelopen vrijdag om het begin van het Paasweekend in te luiden. Het plaatje bevatte alle cruciale elementen om duidelijk te maken dat het Goede Vrijdag was: een kruis, de woorden ‘Good Friday’ en een logo van de Conservatieve Partij.

Wat probeert Zahawi hiermee duidelijk te maken? Is de Conservatieve Partij nu officieel de hoofdsponsor van Goede Vrijdag? Was Jezus Christus zelf een Conservatief? Pontius Pilatus misschien? Wat de reden ook is, het past goed in het Conservatieve beleid: waar allerlei publieke diensten (het treinnetwerk, het waternetwerk, het elektriciteitsnetwerk, de posterijen, enzovoorts) door hen geprivatiseerd zijn, worden nationale symbolen en apolitieke feestdagen door hen juist toegeëigend. Geen Conservatieve MP laat zich nog in het openbaar zien zonder een Britse vlag ter grootte van een (in het VK gemaakte) auto, en nu is ook de lijdensweg en opstanding van Jezus Christus ten prooi gevallen aan een vijandige overname door de grootste politieke partij van het land.

Eenieder die de bijbel een klein beetje kent zal het zijn opgevallen dat het leven alsmede de leer van Jezus Christus opvallend weinig gemeen hebben met de houding en daden van de Conservatieve Partij. In de bijbel staat dat Jezus gratis voedsel weggaf aan de hongerigen, Hij genas mensen zonder daarvoor een tegenprestatie te verwachten, had een hekel aan de handel die werd bedreven in de tempel, ging vooral om met het ‘uitschot’ van de maatschappij, vond dat mensen hun belastingen gewoon moesten betalen en Hij maakte redding van de ziel beschikbaar voor allen. Gratis.

Wat uw politieke voorkeur of levensovertuiging is, de wijze waarop mensen met een handicap hun uitkeringen deels of geheel zijn kwijtgeraakt (en de daaraan gerelateerde zelfmoorden), dat wordt volgehouden dat er ‘geen geld’ is voor de gezondheidszorg terwijl er wel miljarden worden uitgegeven aan nieuwe kernwapens, dat de Mensenrechtenwet naar de prullenbak verwezen is, hoe er met de slachtoffers van de Grenfellramp is omgegaan (en nog veel, veel meer), maakt het moeilijk om te zien hoe dit gedrag gerijmd kan worden met het voorbeeld van Jezus. Diezelfde Jezus die de Conservatieven proberen te claimen.

Wellicht is er een tweede Jezus? Een Conservatieve Jezus die Jacob Rees-Mogg, Theresa May et al. aanhangen. Deze Conservatieve Jezus trok kreupelen overeind met de woorden ‘stel je niet zo aan’, hij gaf ook geen voedsel aan de vijfduizend hongerige mensen (daar zouden ze immers alleen maar lui van worden) en hij zou waarschijnlijk ook de hemel privatiseren.

Maar ik ben aan het afdwalen. Als de Conservatieven graag overal hun logo opplakken, dan moeten wij ons afvragen wat er nog meer op het programma staat. Ik heb alvast een aantal suggesties:

  • Het logo kan op het shirt van het Engels voetbalelftal gezet worden
  • Een tatoeage van het logo op het voorhoofd van koningin Elizabeth
  • De naam ‘Conservatives’ in het volkslied zetten

Natuurlijk is het bovenstaande volslagen belachelijk. Maar het logo van de Conservatieve Partij toevoegen aan een afbeelding over Goede Vrijdag is dat ook. De enige manier waarop het acceptabel is, is als het een verwijzing is op de manier waarop de partij een bom onder de Noord-Ierse Goede Vrijdagakkoorden heeft gelegd. Dat verdient niets anders dan een scala aan Conservatieve logo’s.

Comments

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: