Echte Britse Inburgering – Deel 2

Het VK is een geweldig land waar je geweldig vreemde dingen kunt ontdekken, zolang je er maar oog voor hebt. Echter, veel ‘typisch Britse dingen’ kom je in geen enkele cursus of website tegen; ik moest ze als immigrant aan den lijve ondervinden.

Hieronder volgt het tweede deel van zaken die ik heb geleerd in de elf jaar die ik in het Verenigd Koninkrijk heb doorgebracht:

  1. Het zachtjes klakken met de tong omdat je je ergens aan ergert; de Britten hebben er een woord voor uitgevonden: ‘tutting’. Als je een Brit dat geluid hoort maken, dan zul je geneigd zijn om te denken dat ze zich ergens lichtelijk aan ergeren, maar dat is niet zo. Een Brit ‘tut’ omdat ze overkoken van woede en dit slechts op 1 manier kunnen uiten.
  2. Als je geen vrienden hebt, dan moet je eerst maar eens gaan kijken naar de manier waarop je thee zet. Als je de melk eerst in het kopje schenkt en daarna pas heet water erin doet, dan verdien je geen vrienden.
  3. Iedereen heeft het over ‘het Noorden’, maar niemand schijnt te weten waar het is. Is Nottingham in het Noorden? Leicester? Birmingham misschien? Niemand die het zeker weet.
  4. Als je een kamer binnenloopt vol met mensen die je niet kent, dan is er maar 1 manier op je correct voor te stellen: je houdt je hand een beetje omhoog (het liefst tegen je borst aan), je maakt geen oogcontact en je zegt ‘alright’.
  5. Een vaardigheid waar je absoluut niet zonder kunt is het ontwijken van gaten in de weg. Zelfs mensen die uit landen komen die door oorlog verwoest zijn vragen zich af hoe het kan dat de Britse wegen zo slecht zijn. Pro tip: als je wilt dat een gat in de weg bij jou in de buurt gerepareerd wordt, verf dan een piemel om het gat heen. De Britse gemeentes kijken niet op van een gat meer of minder, maar ze zijn allergisch voor tekeningen van het mannelijke geslacht op het wegennetwerk.
  6. De gedachte achter Britse comedyshows op TV is dat je zoveel mogelijk goed materiaal in zo min mogelijk afleveringen propt. Beroemde programma’s zoals Fawlty Towers en The Office hielden het na een dozijn afleveringen al voor gezien, zodat het televisieminnend publiek voor altijd blijft zitten met de hoop dat er nog meer afleveringen gemaakt zullen worden. De marteling is dat dat nooit zal gebeuren. Overal martelingen gesproken, Britse realityprogramma’s duren altijd veel te lang; Big Brother hield het pas na 18 jaar voor gezien.
  7. Ongeveer de helft van de huizen in het land is bedekt met ‘pebbledash’; kiezels die op nat beton gespoten zijn. Ondanks dat het zoveel voorkomt is er geen enkele Brit die het ook daadwerkelijk mooi vindt.
  8. Britten kunnen heel snel een koor uit de grond stampen. Bijvoorbeeld, als je een bloempot op iemands hoofd zet en je gaat zingen ‘hij heeft een bloempot op zijn hoofd’, dan heb je binnen no-time een groep mensen die het meteen mee gaat zingen.
  9. Als je een Brit die je niet kent heel erg wil laten schrikken, dan moet je een gesprekje met ze aanknopen in de trein.
  10. Iedereen kent de Schotse kilts wel, maar ook in het noordoosten van Engeland doen ze aan klederdracht. Het gaat hier om mannen die altijd in hun blote bast rondlopen, ongeacht de weersomstandigheden.

Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: